Decizie de referință obținută de avocații Reff și Asociații în materia impozitării turbinelor eoliene

26 septembrie 2017

Reff și Asociații, membră a Deloitte Legal, a obținut anularea Deciziei nr. 5/2014, emisă de Comisia Fiscală Centrală și a Ordinului nr. 1210/2014, acte administrative fiscale cu caracter normative, prin care elemente componente ale turbinelor eoliene erau calificate drept “cladiri” și supuse, în consecință, impozitării, potrivit dispozițiilor Codului Fiscal.

“Am demonstrat în fața Curții de Apel că turbinele eoliene reprezintă echipamente tehnologice complexe, cu regim tehnic și fiscal unitar, ale căror elemente componente nu se pot afla într-o situație juridică și, implicit, fiscală diferită de cea a turbinei, în integralitatea ei. Precizăm că demersului nostru inițiat încă din 2015 i s-au alăturat cei mai mari jucători din piața de profil, devenind astfel un veritabil litigiu colectiv al pieței de profil”, a spus Andreea Artenie, Partener Reff și Asociații si coordonator al practicii de litigii.

Alături de Andreea Artenie, care a coordonat proiectul, echipa a fost formată din Cristi Secrieru, Senior Managing Associate și Anastasia Constantin, Senior Associate.

“Deși nu este definitivă, fiind supusă căilor de atac, hotărârea reprezintă o piatră de hotar în materia impozitării tehnologiei producătoare de energie verde. Existența acestor acte administrative, astăzi anulate, a generat numeroase proceduri litigioase la nivelul autorităților locale, acolo unde parcurile eoliene funcționează”, a precizat Andreea Artenie.