Reff&Asociații obține în premieră o decizie privind dobânzile fiscale cu impact pentru practica instanțelor naționale

News

19 octombrie 2017

Reff & Asociații, societatea de avocați reprezentând Deloitte Legal în România, a obținut în premieră o decizie a instanței prin care Curtea de Apel București obligă autoritatea fiscală să acorde dobânzi de întârziere într-un caz de rambursare a TVA, începând cu ziua imediat următoare depunerii decontului de TVA și până la data rambursării efective de către stat a sumei în discuție.

“Valorificând Decizia Curții Constituționale nr. 694/2015, am convins Curtea de Apel București să acorde clientului nostru dobânzi în cuantum de aproximativ 1.000.000 euro începând cu prima zi de întârziere, respectiv ziua ulterioară datei depunerii decontului de TVA. Este prima dată când instanța hotărăște că termenul pentru acordarea dobânzilor trebuie să fie calculat de la momentul înregistrării solicitării de rambursare a TVA, și nu după expirarea perioadei de 45 de zile prevăzută pentru soluționarea decontului de TVA”, a spus Andreea Artenie, Partener și coordonatoare a practicii de litigii la Reff & Asociații.

Este un precedent important pe care Curtea Constituțională l-a încurajat prin Decizia 694/2015, precizând că „autoritățile publice implicate, inclusiv instanțele judecătorești, sunt chemate să realizeze o interpretare și aplicare conformă a acestei legi cu efectele pe care le produce prezenta decizie în privința momentului de la care sunt acordate dobânzile fiscale”.

”Ne-a revenit nouă responsabilitatea să convingem instanța de prim grad să acorde clientului nostru dobânzi din prima zi de întârziere și ne bucurăm de succesul obținut, acesta fiind de natură a schimba optica instanțelor naționale și practica unitară deja la nivelul țării”, a precizat Andreea Artenie.

Din echipa Reff & Asociații au făcut parte Ionuț Iablonschi, avocat coordonator și Adelina Șomoiag, avocat senior în cadrul departamentului de litigii. Alături de ei s-a aflat Ileana Popescu, manager în cadrul departamentului taxe indirecte Deloitte România.

Cu o echipa de 73 de avocați, Reff & Asociații este una dintre cele mai mari societăți de avocați din România și una dintre cele mai active în asistarea clienților în tranzacții complexe de fuziuni și achiziții, drept imobiliar, finanțări bancare și tranzacții cu portofolii de credite.

Related topics